Градът в алена пелерина

0 коментара0/5

, Издателство: Парадокс

Арестуваната от турските власти Аслъ Ердоган отново на български с „Градът в алена пелерина“

В книжарниците вече е българският превод на една от най-популярните книги на турската писателка Аслъ Ердоган „Градът в алена пелерина“ (изд. „Парадокс“). Изданието излиза у нас 20 години след написването си и броени дни след като писателката бе приета във френския „Орден на изкуствата и буквите”.

Аслъ Ердоган е сред творците, които създават особен дискомфорт на турските власти, и в продължение на месеци бе в затвор в Истанбул след опита за преврат в Турция през 2016 г.

В „Градът в алена пелерина“ Йозгюр е бедна, гладна и на ръба на психически срив, с едно-единствено оръжие срещу Рио: да напише града, който ѝ е отнел всичко. Докато четем фрагментите от нейния незавършен роман (правилно се досещате, заглавието му е „Градът в алена пелерина“), който се превръща в „роман в романа“, нейната лична история постепенно добива контури.

В същото време, разказвачът описва един ден от живота на Йозгюр, който се оказва и нейният последен. Докато самата тя следва героинята на романа си Йо през фавелите, обредните ритуали на Кандомбле, насилието и сексуалността по улиците към собствената си смърт, разказвачът търси начин да се помири с живота, като път към катарзиса. Двата концентрични романа, границите между двата Рио – Рио на Йозгюр като метафора за смъртта и Рио като живот – започват да се размиват.

 

„Аслъ Ердоган е изключително чувствителен и проницателен автор, нейните романи са завършени творби.“

Орхан Памук

 

Коя е Аслъ Ердоган?

Аслъ Ердоган е родена през 1967 г. в Истанбул. Следва компютърно инженерство и физика и завършва магистратура в Европейската организация за ядрени изследвания CERN. Докато подготвя докторантура по физика в Рио де Жанейро, решава да прекъсне, за да се отдаде на писателска дейност. Две години живее в Латинска Америка. Първият й роман „Мъжът-рапан“ излиза през 1994, а сборникът с разкази „Чудодейният мандарин“ е издаден през 1996. Разказът й, озаглавен „Дървени птици“, печели наградата на Deutsche Welle и бива преведен на девет езика.

Носител е на международната „Награда за мир Ерих Мария Ремарк“, както и на наградата „Симон дьо Бовоар” за свобода на жените през 2017 г. През март 2018 г. получава лично от френския министър на културата Франсоаз Нисен „Орден на изкуствата и буквите”.
 

Обем: 166 стр.

Корична цена: 16 лв.

ISBN: 978-954-553-189-7

Превод от турски: Азиз Шакир-Таш

Дизайнер на корицата: Стефка Сиракова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Градът в алена пелерина".

Още от "Парадокс"

Объркани в болката

Психология »

Объркани в болката

Автор: Румен Петров
Издателство: Парадокс

Чернобилска молитва

Други »

Чернобилска молитва

Автор: Светлана Алексиевич
Издателство: Парадокс