Червенокосата

0 коментара0/5

, Издателство: Еднорог

„Червенокосата” на Орхан Памук прониква със силата на антична трагедия в мрачни духовни пространства

Червенокосата

Заедно с най-новия роман на Нобеловия лауреат на българския пазар поради големия интерес излиза и четвъртото издание на неговата най-продавана книга – „Името ми е червен”

В най-новия роман на Нобеловия лауреат Орхан Памук дълбоки страсти и непонятни пориви пренасят духа на античната трагедия в съвременен Истанбул.

В началото на житейския си път Джем среща загадъчна червенокоса жена и тази среща се оказва съдбоносна за него. След единствената любовна нощ, прекарана с нея, той не може да заличи тайнственото присъствие на червенокосата през целия си живот. През тази единствена нощ съдбата му се променя завинаги.

От чирак на майстор, копаещ кладенци, Джем се издига до върховете на обществото, опознава не само света на бизнеса, но и света на идеите. Страшно събитие, преживяно на младини, оставя у него неизличимо чувство за вина и го кара да стигне в търсенията си до античността и до случаите на отцеубийство и убийството на сина в „Едип цар” и „Шах-наме”, за да си обясни сложната плетеница от самота, ненавист, вина и любов, която движи живота му.

Специално за Коледния панаир на книгата излиза четвъртото издание на най-продавания роман на Нобеловия лауреат Орхан Памук – „Името ми е червен”.

името ми е червен

През XVI век Османската империя започва да губи позициите си на будеща страх световна сила. Прочут истанбулски миниатюрист получава тайна поръчка – да изработи в своето ателие книга, възхваляваща падишаха. Но тази книга трябва да бъде по-различна от всичко, излязло досега изпод ръцете на прочутите майстори на миниатюрата. В нея се крие нещо, което става причина за загадъчни убийства.

Историята на книгата крие не само загадка и любов, но ни отвежда и в света на идеите – разказите на мъртвеца и на неговия убиец, на влюбените, кучето, парата и дървото ни въвеждат в "Хиляда и една нощ" на живописта. Докато двама влюбени се търсят и намират, докато мъртвите чакат възмездие, а убиецът търси оправдание за злодеянието си, в спорове за истината и вярата се разразява битката между живописните школи на Изтока и Запада.

За автора:

орган памук

Орхан Памук е най-продаваният турски писател в световен мащаб, придобил международна популярност през 90-те години на XX век. Носител е на Нобеловата награда за литература за 2006 г за цялостно творчество. През 2003 г печели международната награда IMPAC за романа си "Името ми е червен”. Лауреат на Наградата за мир за 2005г., присъждана от организацията на немските книготърговци.
Носител на френската награда "Медичи” за най-добър чуждестранен роман за 2005 г за „Сняг”. През 2005 г  става почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а престижното списание "Тайм" го включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.

“Памук се превръща в един от малцината автори, написали най-хубавите си книги, след като са спечелили Нобелова награда”.

Индипендънт

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Червенокосата".

Още от "Орхан Памук"

Безмълвният дом

Художествена литература »

Безмълвният дом

Автор: Орхан Памук
Издателство: Еднорог

Странност на ума

Художествена литература »

Странност на ума

Автор: Орхан Памук
Издателство: Еднорог

Още от "Еднорог"

Границите на позволеното

Художествена литература »

Границите на позволеното

Автор: Вал Макдърмид
Издателство: Еднорог