Страстите на разума

0 коментара0/5

, Издателство: Ера

„Страстите на разума“ е историята на един необикновен човек, който доказва, че някои от най-тежките предизвикателства не са на бойното поле или по върховете на планините, а вътре в нас, в сърцето и ума.

През 80-те години на 19 век Виена е модерната столица на Европа. Именно в този бляскав град, Зигмунд Фройд започва дългогодишната си борба за освобождаване на обществото от слепотата, оковите и страховете...

Фройд е един от най-изтъкнатите невролози във Виена по онова време. Той се отказва от живот, изпълнен с охолство и изобилия, за да се превърне в дързък изследовател на непознатото. С новаторските си проучвания на сексуалността, Фройд рискува репутацията си, но е решителен и непреклонен в усилията си да промени завинаги разбирането ни за човешката мотивация.

Ървинг Стоун се нагърбва с амбициозната задача да нарисува панорамно платно на живота на Зигмунд Фройд. С търпението на археолог Стоун разкрива пласт след пласт противоречивата душевност на Фройд, като следва житейския му път стъпка по стъпка - дългите години на обучение по медицина, бракът му с Марта Бернайс, трудното начало на лекарската му практика, пътуванията му във Франция, Италия и Америка, професионалният сблъсък с видни представители на медицинската общност, неспособни да приемат революционните му идеи.

Също като художник разкрива пред читателя багрите на една сложна личност, чиито неуморни научни търсения довеждат до разработването на нов метод за лечение на човешката психика.

С изключителна прецизност, авторът на „Страстите на разума“ ни представя в колоритни детайли обществените и културни явления, характеризиращи Европа в началото на миналото столетие. Пресъздава автентичната атмосфера на Виена и проследява социално-политически процеси, белязали съдбата на  няколко поколения.

„Страстите на разума“ е изискан разказ, изпъстрен с пикантни истории и бурни междуличностни конфликти - изкуство, което Ървинг Стоун безспорно владее.

Кой е Ървинг Стоун?

Ървинг Стоун е създател на жанра биографичен роман. С неуморното търпение на историк, той години наред се рови в архиви, събира материали за живота на своя герой и така се раждат блестящо написаните романи “Жажда за живот”, посветен на Ван Гог, “Страдание и възторг” – биографичен разказ за Микеланджело, “Гръцкото съкровище” – роман за откривателя на Троя - Шлиман. Творбите му пресъздават не само съдбата на определена личност, но и детайлно обхващат социално-икономическите условия и духовните ценности на съответната епоха. Ървинг Стоун безпогрешно улавя пулса на времето, стремежите и страданията на новаторите, които бележат историята на човечеството.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Страстите на разума".

Още от "Ера"

Обичай ближния си

Художествена литература »

Обичай ближния си

Автор: Ерих Мария Ремарк
Издателство: Ера

Изпитание за невинните

Художествена литература »

Изпитание за невинните

Автор: Агата Кристи
Издателство: Ера