При хиперборейците

0 коментара0/5

, Издателство: ИК УНИСКОРП

Несравним роман с която и да е друга творба от сръбската литература.

При хиперборейците

Романът е писан в навечерието на Втората световна война, преди бедствието, което ще разтърси основите на цивилизацията. Създаването на фини паралели с Гьоте и Стендал, разходките в Рим, под гигантската сянка на фигурата на Микеланджело, Църнянски интерпретира хора, явления, пейзажи, история и изкуство. Острото му око на гениален писател няма да пропусне нито един скрит детайл, който ще му помогне да  тълкува интимни и исторически събития.

С разказ на виртуоз, от механизмите на привидно различни и разпръснати фрагменти, успява да  изгради един много специфичен свят чрез личната история на някои екзистенциални аутсайдери, Църнянски ще доведе читателя до констатации, които трансформира в ярки образи на драматичната епоха.

Монументалната хроника за размирни времена и превратности на съществуването

*****   *****   *****   *****

Творба, която съчетава автобиография, мемоари за Рим, есеистика и културно-исторически разказ по начин, уникален в световната литература

 

Кой е Милош Църнянски?

Милош Църнянски (1893-1977)  - един от най-значимите класици на сръбската литература. Всестранна творческа личност, чийто живот преминава през бурни идеологически и литературни конфликти. Преди Втората световна война е дипломатически представител на кралство Югославия в Берлин, Рим, Лисабон и Лондон, следват години на емиграция до 1965 г., когато се завръща в родината. Литературното творчество на Милош Църнянски е обемно и разнообразно – утвърждава се като забележителен поет, прозаик, драматург, пътеписец, есеист.

Като дипломатически служител на своята страна, Църнянски пребивава в Рим от 1938 до 1941 година и става свидетел на една епоха. Двайсет и пет години по-късно, след завръщането си от емиграция, той публикува един от най-необикновените романи, писани на сръбски език. Роман-лабиринт, който обединява  автобиографичното, мемоарното, прозаичното, есеистичното и културно-историческото по един твърде необикновен начин. Книга, в която авторът свързва нещо несъвместимо на вид – горещия юг и ледения север, изразявайки твърдението, че са неразривно вплетени един в друг. Разказ за копнежа си към Хиперборея, за хиперборейците, които според гръцката митология били митичен народ, населявал отвъдната страна на северния вятър, където слънцето никога не залязва.

 

Превод от сръбски: Ася Тихинова-Йованович

Поредица: ИЗБРАНО ЗА ВАС

Размери: 14 x 21 см

Корица: Мека

Обем: 360 стр.

Цена: 14,00 лв.

Дата на издаване: 28 февруари 2017 г.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "При хиперборейците".

Още от "ИК УНИСКОРП"

Червената къща

Художествена литература »

Червената къща

Автор: Марк Хадън
Издателство: ИК УНИСКОРП

Чучулигата

Художествена литература »

Чучулигата

Автор: Решат Нури Гюнтекин
Издателство: ИК УНИСКОРП