Оцелелият

0 коментара3/5

, Издателство: Ера

Оцелелият
Авторът на „Боен клуб”

Безпощадно рязък, саркастичен и язвителен към пороците на съвременното общество
Романът, който затвърждава култовия статут на ПаланюкТендър Брансън е единственият пасажер на Полет 2039. По план самолетът трябва да се разбие след няколко часа. Не, това не е резултат от пилотска грешка. Причината не е повреда, нито терористична атака. Целта не е предизвикването на разруха, страх и паника. Целта е да научим истината.
Тендър Брансън е взел за заложник неразрушимата „черна” кутия на самолета. И докато той лети към смъртта, тя ще запише всяка негова дума и историята на живота му ще оцелее...

Вечният бунтар Чък Паланюк отказва да следва правилата и започва романа си отзад напред. Най-големият експериментатор в съвременната литература повежда читателя от „първата” 47-ма глава до самото начало, за да ни разкаже историята на Тендър Брансън. Той е последният оцелял член на самоубийствената секта на Верующите. През целия си живот Тендър е обучаван да бъде прислужник. Той работи в дома на богато семейство, което никога не е срещал. Върши работата си съвестно, съгласно стриктен график. В свободното си време получава обаждания от... самоубийци – резултат от печатна грешка в обявата, рекламираща горещата линия. Но благодарение на тази грешка в живота му нахлува ексцентричната Фертилити, която твърди, че има пророчески сънища.

Срещата на Тендър с напорист и безскрупулен агент преобръща подреденото му ежедневие. С помощта на опитен ПР екип Брансън се превръща в идеален медиен продукт. Те променят коренно вида му и тиражират неговата сензационна, но фалшива биография. Тендър е новият религиозен гуру. Той дава съвети, порицания, изнася проповеди от телевизионния екран и дори публикува собствена книга с молитви. Но постепенно Тендър Брансън загубва своята самоличност.
Наяве излизат съмнения относно смъртта на членовете на сектата на Верующите. Появяват се лица от миналото на Брансън. Някой се опитва да му препише серия от убийства. Неусетно Тендър влиза в ролята на преследван обществен враг.
Той трябва да избяга, но всъщност няма къде да се скрие. Тендър се насочва към единствения възможен изход: да разкаже истинската история на живота си на тези, които ще го чуят.

От появата на „Майка нощ” от Кърт Вонегът не е създавана друга толкова смущаваща и поразителна сатира за цената на славата и дълбоко вкоренената лудост на света, в който живеем. Безпощадно рязък, саркастичен и язвителен към пороците на съвременното общество, „Оцелелият” е романът, който затвърждава култовия статут на Паланюк.

За автора:
Чък Паланюк е автор от ново поколение, който безкомпромисно руши правилата за писане, обръща сюжетите с главата надолу, експериментира с темите, предизвиква читателя и търси истината на неподозирани места по смущаващо откровен начин.
Благодарение на книгите си той печели репутацията на най-скандалния съвременен нихилист и пророк.
Чък е написал дванайсет романа, най-известните от които са „Боен клуб” и „Оцелелият”. В България освен тези романи, са преведени и други две негови заглавия – „Приспивна песен” и „Невидими изчадия”.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Оцелелият".

Още от "Чък Паланюк"

Невидими изчадия

Художествена литература »

Невидими изчадия

Автор: Чък Паланюк
Издателство: Ера

Ненагледна моя

Художествена литература »

Ненагледна моя

Автор: Чък Паланюк
Издателство: Ера

Още от "Ера"

Моят път към теб

Художествена литература »

Моят път към теб

Автор: Никълъс Спаркс
Издателство: Ера

Човекът, който не беше убиец

Художествена литература »

Човекът, който не беше убиец

Автор: Юрт и Русенфелт
Издателство: Ера