Най-красивата жена във Флоренция

0 коментара0/5

, Издателство: Софтпрес

Роман за една жена, почти забравена от историята, но обезсмъртена в не един шедьовър на ренесансовото изкуство.

Най-красивата жена във Флоренция

История за ренесансова романтика и изкуство, вдъхновена от музата на Ботичели.

Една жена с легендарна красота, един велик художник и тяхната пламенна, но чиста любов лежат в сърцето на книгата „Най-красивата жена във Флоренция“. Алиса Паломбо избира за сцена на втория си роман двора на Медичите – бляскавия и съблазнителен свят на братята Лоренцо и Джулиано де Медичи. Двамата управници на Флорентинската република привличат около себе си гениални художници, известни поети, политици, философи и други емблематични фигури от Италианския ренесанс.

Благодарение на годежа си с Марко Веспучи 16-годишната красавица от Генуа Симонета Катанео навлиза шеметно в артистичното общество и бързо се превръща в обект на възторг и обожание.

Симонета Веспучи, както и съпругът ѝ Марко, братята Медичи и художникът Сандро Ботичели са реални исторически фигури. Изкуството е съхранило образа на младата жена в редица произведения – както от самия Ботичели, така и от Пиеро ди Козимо, Гирландайо, Верокио. И макар за великите мъже да знаем много, историята не е запазила почти нищо за Симонета, освен лика ѝ и нейната ранна смърт.

портрет на симонета веспучи

Паломбо вдъхва живот на жената, обезсмъртена от Ботичели в „Раждането на Венера“, като я поставя в центъра на роман, който е перфектното съчетание между изкуство, история и романтика. Флоренция от времето на Медичите сияе във великолепните краски на Ренесанса, а на преден план е изведено пленителното сътворение на един шедьовър.

раждането на венера ботичели

Раждането на Венера, Ботичели

Цяла Флоренция се влюбва в прелестната Симонета, а обожаваният от всички дами Джулиано де Медичи не прави изключение. Докато привиква към новия град, брачния живот и по-високата си позиция в обществото, генуезката се превръща и в единствена муза на талантливия млад художник Сандро Ботичели. Плод на забранената им любов е шедьовърът „Раждането на Венера“, който и до днес е считан за едно от най-великите произведения на изобразителното изкуство. Ала Симонета разбира, че красотата може да бъде и проклятие…

Симонета умира млада, но Ботичели продължава да я рисува дълго след това. Музата му е погребана в семейната гробница на рода Веспучи, а художникът настоява след смъртта си да бъде положен в нозете ѝ, за да прекарат вечността заедно.

След бестселъра „Цигуларят от Венеция“ Алиса Паломбо насочва перото си към ренесансова Флоренция, за да улови живописно и пламенно нерушимата връзка между Ботичели и неговата муза.

 

Научете повече и за романа "Цигуларят от Венеция"

 

цигуларят от венеция

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Най-красивата жена във Флоренция".

Още от "Алиса Паломбо"

Цигуларят от Венеция

Художествена литература »

Цигуларят от Венеция

Автор: Алиса Паломбо
Издателство: Софтпрес

Още от "Софтпрес"

51 приказни планински кътчета от България

Други »

51 приказни планински кътчета от България

Автор: Радослав Донев
Издателство: Софтпрес

Алиса в Страната на чудесата

Книги за деца »

Алиса в Страната на чудесата

Автор: Луис Карол
Издателство: Софтпрес