Литий

0 коментара0/5

, Издателство: Ера

Когато всичко е само игра и преструвка, искреността се превръща в явление.

Литий

Париж. Тя и Той. Работа. Партита. Секс. Алкохол.

Тя, на 23 години, дете на консуматорското общество и социалните мрежи. Дави страховете си в алкохол, секс и партита, живее без очаквания. Работи в местна радиостанция (както и авторът), приема обажданията на слушатели и съчинява скечове. Има високомерни колеги и тираничен началник.

Той – около 25-годишен, живее със съквартирант под наем, работи в търговски офис в бизнес квартала Дефанс сред хиляди себеподобни в подобни офиси. Работата му е да убеждава предимно безпомощни пенсионери да направят безсмислено скъп ремонт. И той я мрази. Има приятелка, с която нещата не вървят.

За да не чувстват празнотата в дните си, те се изгубват в социалните мрежи и алкохолните нощи. За тях не съществува нито минало, нито бъдеще.

Романът проследява паралелно една седмица от живота на Той и Тя. Срещи и раздели, повърхностни отношения, приятелства по инерция, дни преминаващи в имитация на общуване в социалните мрежи и очакване на уикенда, който също протича по еднообразна схема – аперитив, бистро, клуб, където самотата се дави в алкохол, джойнт и случаен секс.
Тя и Той нямат общи интереси, общи приятели, но пътищата им ще се пресекат. Между две цигари и две бири, между две нощи и мимолетни връзки, те ще се срещнат...

В дебютния си, изключително зрял роман, Аурелин Гуго вплита гласовете и колебанията на цяло едно поколение, обитаващо големите градове, в търсене на нещо по-добро и по-вълнуващо... Една пряма и убедителна история за живота не в бляскавия Париж, а в истинския, направена с психологизъм и поетичност. Зад привидното безразличие, отчужденост и цинизъм прозират старателно скриван романтизъм, чувствителност и жажда за любов.

„Литий” е приет изключително ласкаво от критиката и публиката като явление във френската литература. Впечатлен от романа Фредерик Бегбеде пише рецензия във „Фигаро” и го номинира за литературната награда за дебют „Бастид дьо Горд”.

Аурелин Гуго е на 25 години, радиоводещ и композитор на електронна музика.

* Литий е най-лекият метал. Литий се използва при лечението на депресивни състояния. Литий (Lithium) е песен на Нирвана от 1991 г.

Година на издаване: 2017

Брой на страници: 200

Корици: меки

Цена: 13,99 лв.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Литий".

Още от "Ера"

Изборът

Художествена литература »

Изборът

Автор: Никълъс Спаркс
Издателство: Ера

Да не ти пука, давай напред!

Психология »

Да не ти пука, давай напред!

Автор: Марк Томпсън и Бари Пърсъл
Издателство: Ера