Кошмар от хиляда и една нощ

0 коментара0/5

, Издателство: Еднорог

Сън и реалност се преплитат шеметно в тази изкусителна ориенталска фантазия.

Кошмар от хиляда и една нощ

Младият английски поклонник  Балиан, озовал се в лабиринтите на Кайро по времето на мамелюците, попада в един приказен, но и страшен свят, където е много трудно да разграничиш истината от фантазията.

Джуджета, шарлатани, маймуни и просяци се мяркат като видени насън, загадъчни красавици го оплитат в мрежите си, а срещата му с Йол, разказвача на приказки като онези, които светът ще опознае под заглавието „Хиляда и една нощ“,  се оказва съдбоносна и за двамата.

Измъчван от странни съновидения, опитвайки се да си ги обясни, Балиан е всмукан във водовъртеж от разкази, предания и сънища. Търсенията му го срещат с тайнствения Отец на котките – лечител и познавач на сънищата – и го заплитат в интригите на шпионина  Вейн.  По всичко личи, че в центъра на загадката е една тайнствена болест, за която се шушука в Кайро, болест, нападаща спящите, наречена „Арабски кошмар“. 

За автора:

Робърт Ъруин, учен и познавач на средновековната арабска литература, е преподавал в университета „Сейнт Андрюс“. Отказва се от академичния живот, за да се отдаде изцяло на писане, но продължава да изнася лекции в Оксфорд, Кеймбридж и Института за ориенталски и африкански проучвания. Същевременно работи като редактор на близкоизточната секция в „Таймс Литерари Съплемент“. Автор на „История на ориентализма“, признат авторитет по въпросите, свързани с “Хиляда и една нощ“.

Обем: 304 стр.

Цена: 9,90 лв.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кошмар от хиляда и една нощ".

Още от "Еднорог"

“Да разбиеш мълчанието”

Художествена литература »

“Да разбиеш мълчанието”

Автор: Вал Макдърмид
Издателство: Еднорог

Пътят към Литъл Дриблинг

Художествена литература »

Пътят към Литъл Дриблинг

Автор: Бил Брайсън
Издателство: Еднорог