Първият човек: Животът на Нийл Армстронг

0 коментара0/5

, Издателство: Вакон

Eдинствената официална биография на легендарния космически пътешественик

С предговор от Георги Иванов

„Хюстън, тук база „Спокойствие“. Орелът се приземи.“

„Първият човек“ излиза с марката на издателство „Вакон“ и е единствената официална биография на легендарния космически пътешественик Нийл Армстронг. Научни консултанти на дългоочакваното българско издание са първият български космонавт Георги Иванов, който е и автор на предговора към книгата, и един от създателите на Института за космически изследвания при БАН проф. Таня Иванова.

На 20 юли 1969 г. границите между научната фантастика и реалността са по-размити от когато и да било дотогава. Близо 600 милиона души са затаили дъх пред телевизионните екрани, докато Нийл Армстронг прави прословутата първа стъпка на Луната. Тридесет и осем годишният американски астронавт става първият човек, стъпил върху повърхността на друго небесно тяло. По това време Армстронг вече е един от водещите авиатори на своето поколение и има несравними летателни постижения зад гърба си, включително десетки успешни бойни мисии в небето над Северна Корея, първите тестови полети с ракетоплан Х-15 и първото скачване на апарати в Космоса.

Въпреки че постига толкова много, Армстронг никога не търси светлината на прожекторите, с което си спечелва славата на отшелник. Университетският преподавател по история д-р Джеймс Хенсън има уникалния шанс да интервюира скромния герой в рамките на повече от 50 часа, както и да разговаря с над 120 негови колеги, роднини и приятели. Авторът получава и ексклузивен достъп до лични документи и непубликувани източници, а резултатът е първият и единствен детайлен анализ на сложния образ зад легендарното име.

В разказ за високи технологии и дръзки мечти „Първият човек“ ни изстрелва в един неповторим период от историята на астронавтиката, преобърнал представата за границите на човешките възможности.

  • Д-р Джеймс Хенсън е дългогодишен професор по история в университета „Обърн“ в Алабама. Преподавателската му дейност е отличена с множество награди, а през 2015 г. получава престижната номинация за „Американски професор на годината“. В качеството си на експерт по история на науката и техниката той пише книги и статии, обхващащи широк тематичен спектър – от ранните дни на авиацията, първите реактори за ядрен синтез и кацането на Луната, до въздействието на голф игрищата върху околната среда.
    С издаването си през 2005 г. „Първият човек“ се превръща в бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и постепенно събира плеяда от литературни отличия, включително Награда за астронавтическа литература на Американското астронавтическо дружество, Награда за най-добра книга на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и Награда за най-добра академична книга за 2006 г. на списание „Чойс“.

„Могъща, безкомпромисна биография на човек, който е жив пример за неуморна упоритост и целеустременост... Задължително четиво.“ -„Пъблишърс Уийкли“

„Този точен портрет предлага много нови и изумителни подробности за Армстронг и живота му, както и за великата и незабравима епоха на изследователи, в която Нийл е имал късмета – и таланта – да играе основна роля.“ - Андрю Чайкин, автор на „Човек на Луната“

„Майсторски написана... технически точна и академична, но същевременно достъпна... Мисията е изпълнена, перфектно кацане.“- Ленард Дейвид, „Ад Астра“

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Първият човек: Животът на Нийл Армстронг".

Още от "Вакон"

Да бягаш с кенийците

Други »

Да бягаш с кенийците

Автор: Адхарананд Фин
Издателство: Вакон

Огънят на пустинята

Художествена литература »

Огънят на пустинята

Автор: Карен Винтер
Издателство: Вакон