Да бягаш с кенийците

1 коментар0/5

, Издателство: Вакон

От 20-те най-бързо избягани маратона в света за всички времена 17 са спечелени от кенийци. Днес осем от десетимата най-бързи мъже на планетата са кенийци. Как го правят? Каква е тайната им?

Да бягаш с кенийците

Британският журналист Адхарананд Фин се отправя към Голямата рифтова долина, където се крият най-елитните тренировъчни лагери на Кения, за да разбере какво прави кенийците така недосегаеми.

Сам страстен бегач, Фин взема цялото си петчленно семейство, заедно с невръстните си деца, и потегля като на поклонение за кенийското градче Итен. Там той ще бяга редом до своите герои... или поне ще се опита. Британецът се отправя към Източна Африка с надеждата да разшифрова тайнствените причини за успеха на недостижимите кенийци. Дали разковничето е в гените, диетата, специалния им метод на бягане, климата, самата култура, или ежедневието?

Това, на което се натъква Фин, го изумява. Британецът се сблъсква с неподозиран подход: бягане, хранене, сън, бягане. За да открие какво се крие зад тази привидна простота, журналистът се потапя напълно в ежедневието на спортистите: спуска се по прашните пътеки заедно с олимпийски шампиони, млади надежди и босоноги деца; храни се като тях; спи в техните лагери; става в 5 сутринта, за да тренира. И накрая сбъдва мечтата си да се впусне рамо до рамо с първокласните кенийски бегачи в едно епично състезание в страната на дивите лъвове.

Също като името си, което на санскрит означава „безкрайно блаженство“, Адхарананд е истинско удоволствие за четене. Едно потапящо четиво, което ни понася по следите на най-добрите бегачи на планетата.


„Прекрасно и вдъхновявщо задължително четиво за всеки бегач, тази книга е много повече от един мотивиращ разказ, тя е един учебник от невероятните кенийци за бягането, смирението и живота.“

Майкъл Сандлър, автор на „Barefoot Running"


„Донякъде научно изследване, донякъде пътеписен мемоар и разказ за себеоткриване, пътешествието на Фин е едно остроумно и забавно четиво.“

Publishers Weekly

„Не всеки достига рая през живота си. Адхарананд Фин се опитва да бяга именно там и успява. Страхотно четиво.“

Бернд Хайнрих, автор на „Why We Run“


„Напълно удовлетворяща, с добро темпо и ободряваща – точно като едно хубаво бягане.“

The Boston Globe

Превод: © Кристина Димитрова

Издадена на: 06.08.2015

Брой страници: 264

Корица: Мека

Дизайн корица: © Добродана Попова

Редактор: Татяна Трифонова

1 коментарДобави коментар »

viva

От viva27.06.2016, 19:21 ч.

Човек е нужно да тича с мечтите си -понякога трябва да ги догонва ,но никога да не се отказва от този маратон наречен ЖИВОТ.

Виж всички коментари за "Да бягаш с кенийците".

Още от "Вакон"

Около света за 80 дни

Други »

Около света за 80 дни

Автор: Майкъл Палин
Издателство: Вакон

Младоженците: Ръководство за употреба

Други »

Младоженците: Ръководство за употреба

Автор: Кeрълайн Тайгър
Издателство: Вакон